čtvrtek 17. května 2018

RECEPT: Polévka s hovězím a ředkví 쇠고기무국



 Nejsem milovník polívek, to říkám hned narovinu. Musím se přiznat, že celkově nejím nic, co je jakkoliv tekutý - počínaje polívkami a končící jogurty. I tak jsem se ale rozhodla dát šanci polívkám z korejský kuchyně, protože jinak by to nešlo. Co bych to pak byla za milovnici Koreje, že jo.

 Dnes jsem pro vás přeložila recept na soegogimuguk, což je polívka s hovězím masem a bílou ředkví. Je ideální pro začátečníky v korejský kuchyni, protože je jednoduchá a potřebujete na ni jen pár věcí. 





BUDEME POTŘEBOVAT (vyjde na cca 3 zavařovačky polévky):

  • cca 227 gramů hovězího brisketu/boku
  • cca 227 gramů bílé ředkve 
  • 2 jarní cibulky
  • 4 stroužky česneku
  • rybí omáčku (nebo sójovou omáčku do polévek)
  • sůl 
  • vodu

VYSVĚTLIVKY:

- lžička = čajová lžička
- lžíce = polévková lžíce


POSTUP:


Příprava ředkve:
  1. Podle originálního receptu je potřeba korejská ředkev, která ale není v naší zemi dostupná, tudíž ji stačí nahradit daikonem, což je bílá ředkev, kterou normálně seženeme. Pořádně ji omyjeme a oloupeme. Poté ji nakrájíme na kousky cca 3,8 cm x 3,8 cm a zhruba 7 milimetrů tlusté.
  2. Napustíme si sedm hrnků vody, vylijeme do hrnce do kterého přidáme nahrájenou ředkev a přikryjeme. Přivedeme k varu na středně vyšším ohni a vaříme zhruba 15 minut.

 Dřív jsem kupovala rybí omáčku ve velkým balení, myslím že litr a půl, bohužel je to ale nemožný včas spotřebovat, proto momentálně kupuju tuhle z Billa.





Příprava masa:

  1. Maso je opět na vaší volbě, nejlepší je hovězí brisket či bok. Bohužel já sehnala jen hovězí zadní, ale poslouží nám úplně stejně. Maso nakrájíme na malé kousky (i kvůli tomu, aby se rychleji udělalo).
  2. Tento krok je naprosto volitelný. Maangchi háže maso rovnou k ředkvi po těch 15-ti minutách, já si ale maso zatahuju na pánvi s trošičkou oleje. 

Vaření:
  1. Do hrnce s ředkví hodíme maso a prolisované stroužky česneku. Plamen stáhneme na střední oheň a vaříme zhruba 25 minut nebo dle potřeby. Nezapomeňte, že záleží čistě na vás, jak maso preferujete a jaký druh masa máte! Tudíž se nemůžete úplně plně řídit podle uvedených časů v receptu.
  2. Když už je maso dostatečně uvařené, tak přidáme lžíci rybí omáčky, lžičku soli a cibulku nakrájenou na proužky.
  3. Povaříme 5 minut a stáhneme z ohně.
  4. Podáváme s rýží, kimchi či dalšími přílohami.


3 komentáře: