úterý 10. července 2018

KOREA V ČESKU: Jednoduché hovězí bulgogi 막불고기 (recept)


 Jestli něco na korejský kuchyni fakt miluju, tak je to ta různorodost chutí. Mix všeho, co se vám na první pohled nezdá, ale nakonec zjistíte, že to k sobě pasuje jak prdel na hrnec. A přesně tohle splňuje bulgogi, který je slaný, sladký i ostrý.

 Co je to bulgogi? Bulgogi je vlastně taková grilovačka. Jde o tenké plátky hovězího nebo vepřovýho masa, který si předem naložíte a pak je ogrilujete, případně osmažíte na pánvi v pohodlí domova. Je mnoho verzí bulgogi, ale my si dnes uděláme tu jednoduchou.

 A vzpomínáte si na recept na soegogimuguk aneb hovězí polévku s bílou ředkví? Tak právě tohle jídlo si můžete udělat ve stejný den jako polévku, pokud vám zbyde maso!





BUDEME POTŘEBOVAT:

  • 450 gramů steaku z hovězího roštěnce nebo svíčkové
  • sójovou omáčku
  • vodu
  • hnědý cukr
  • med
  • sezamový olej
  • sezamová semínka
  • jarní cibulku
  • česnek
  • černý mletý pepř

VYSVĚTLIVKY:
- lžička = čajová lžička
- lžíce = polévková lžíce


POSTUP:




  1. Maso nakrájíme na tenké plátky proti vláknu.
  2. Smícháme 2 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce vody, 1 lžíci cukru, 1 lžíci medu, 1 lžíci sezamového oleje, 1 lžíci sezamových semínek, 2 nakrájené jarní cibulky, 4 stroužky česneku a čtvrt až půl lžičky pepře.
  3. Vložíme maso do marinády a necháme minimálně půl hodiny odležet. 
  4. Maso ogrilujeme či osmažíme na pánvi (já maso zatáhnu a pravidelně podlévám trochou vody, dělám ho zhruba 35 minut) a ozdobíme jarní cibulkou a sezamovými semínky.
  5. Maso se tradičně podává se salátem do kterého se zabalí, namočí do ssamjang (pálivá korejská omáčka) a sní. Lze ale podávat i s rýží.




4 komentáře:

  1. Já hovězí maso moc nemusím, krom španělského ptáčka asi nic nesním :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já zas pro změnu za nic na světě nesním ptáčka :D

      Karolína & Maličkosti ze života

      Vymazat
    2. já jen to maso, případně vajíčko :D okurky a párky vyhazuju

      Vymazat
  2. Hovězí maso mám moc ráda a recept vypadá opravdu lákavě!
    Beauty by K.

    OdpovědětVymazat