středa 22. srpna 2018

RECEPT: Kuřecí nudlová polévka 닭칼국수



Recept na další polívku je tady! Opět jsem vybrala poněkud jednoduchou polívku, kde si budeme vyrábět i vlastní nudle! Doufám, že vám bude chutnat, protože mně opravdu chutnala.


BUDEME POTŘEBOVAT:

  • 450 gramů kuřecích prsou
  • 13 hrnků vody
  • 13 stroužků česneku
  • 1 střední cibuli
  • 3 a půl hrnku hladké mouky
  • půl hrnku bramborového škrobu
  • 1 střední cuketu
  • 2 jarní cibulky
  • rostlinný olej
  • sezamový olej
  • sůl
  • rybí omáčku (nebo polévkovou sójovou omáčku)
  • černý mletý pepř

VYSVĚTLIVKY:

- lžička = čajová lžička
- lžíce = polévková lžíce

POSTUP:


Výroba nudlí:
  1. Ve velké míse smícháme mouku, lžičku soli, škrob, 2 lžíce rostlinného oleje a 1 a čtvrt hrnku vody.
  2. Vše pořádně smícháme a vytvarujeme do hroudy. Rukou prohněteme, dokud z těsta nevytvoříme hladkou kouli. Poté vložíme do sáčku či fólie, utěsníme a necháme odpočinout v lednici či na lince zhruba 10 minut. 
  3. Těsto vytáhneme ze sáčku/fólie, hněteme 2 až 5 minut a poté jej znovu vrátíme do sáčku/fólie. Poté jej znovu necháme odpočívat. Po dalších zhruba 10. minutách opakujeme hnětení a takhle to zopakujeme několikrát.
  4. Jakmile přijde čas připravit nudle, tak je opět vytáhneme a opět pár minut hněteme, dokud není těsto hebké, měkké a hladké. 
  5. Těsto rozdělíme na dvě části.
  6. Linku nebo prkno si poprášíme hladkou moukou a těsto na ni položíme. Těsto rozválíme do tvaru kruhu na zhruba 45 cm široké a 1 až 2 mm tlusté. 
  7. Poté těsto poprášíme a třikrát nebo čtyřikrát přeložíme (jako když se skládá harmonika, akorát jen jedním směrem). Takto poskládané těsto nakrájíme na tenké nudle. Poté je poprášíme moukou a rozházíme, aby se od sebe oddělily.
  8. To stejné uděláme i s druhou částí těsta.



Polévka:



  1. Do velkého hrnce s vodou přidáme kuřecí prsa vcelku (předtím dle potřeby očistíme), oloupané česneky a cibuli nakrájenou na čtvrtky. Vaříme zhruba hodinu na vysokém plameni.
  2. Sundáme z ohně a vytáhneme maso, česneky a cibuli. Cibuli již potřebovat nebudeme.
  3. Promícháme. Vývar by měl být čistý, ale trochu mléčný.
  4. Přidáme lžičku soli a 1 lžičku a čtvrt rybí omáčky (nebo podle chuti). Dobře promícháme.


Česneková dochucovací směs:
  1. Vysbíraný uvařený česnek a rozmačkáme. Přidáme lžičku soli, půl lžičky pepře a 2 lžičky sezamovýho oleje.
  2. Kuře rukama natrháme a promícháme s touto směsí.

Vaření nudlí:
  1. Tady záleží na tom, co preferujete. Buď můžete nudle hodit k vařícímu vývaru a uvařit je v něm nebo si nudle uvařit v samostatném hrnci jako to dělám já.
  2. Vaříme 4 až 6 minut nebo do doby, dokud nudle neplavou na povrchu. 
  3. Pokud nudle vaříme samostatně, tak je po uvaření přidáme k vývaru.


Cuketa:
  1. Cuketu nakrájíme na tenké nudličky a smícháme s trochou soli. Necháme vypotit 5 až 10 minut nebo podle potřeby. 
  2. Poté cuketu vyždímáme a zprudka osmažíme na troše sezamového oleje. 


Podávání:
  1. Podáváme ve velkých mísách. Doprostřed položíme trochu cukety, na ni trochu trhaného kuřecího a posypeme nakrájenou jarní cibulkou. 
  2. Ihned podáváme i s dalšími přílohami (tzv. side dishes*).


* Přílohy aneb side dishes jsou různý malý pokrmy (kimchi, brambory, rybí koláčky atd.), který se jí spolu s polévkami nebo hlavními chody. Již brzy bude první recept.

1 komentář:

  1. Páni, tak to jsi hodně dobrá, že jsi šla i do domácích nudlí! Na to zatím nemám odvahu a asi ani nervy se s tím párat :D Zrovna před 2 týdny jsem dělala druhý vývar v životě a ten se mi moc povedl, když to srovnám s tím prvním :D :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat