středa 26. září 2018

RECEPT: Bibimbap 비빔밥



Když se zeptáte na korejskou kuchyni, tak vám nejspíš všichni odpoví bibimbap. Je to totiž nejznámější a dalo by se říct i národní jídlo Jižní Koreje. Je to jídlo, který obsahuje vařenou rýži (bap - 밥) a na jejím vršku zeleninu, maso, vajíčko a gochujang.

Ačkoliv jsem toho vyzkoušela už hodně, tak bibimbap naprosto miluju a je to snad moje nejoblíbenější jídlo. Navíc není ani tak těžkej, tak ho taky zkuste!



BUDEME POTŘEBOVAT (cca 2 porce):
  • hrnek krátkozrnné kulaté rýže (rýže, která se používá na sushi)
  • 112 gramů hovězí zadní kýty (lepší je bok nebo nějaký steak, ale pokud neseženete, tak stačí i kýta)
  • 157 gramů sójových výhonků
  • 113 gramů špenátu
  • půlku velké mrkve
  • půlku červené papriky
  • půlku cukety
  • půlku okurky
  • jarní cibulku
  • 2 vajíčka
  • sójovou omáčku
  • sezamový olej
  • rostlinný olej
  • sůl
  • med (či cukr)
  • česnek
  • Gochujang (tradiční korejská pálivá pasta)

VYSVĚTLIVKY:

  • lžička = čajová lžička
  • lžíce = polévková lžíce


POSTUP:


Příprava masa
  1. Maso nakrájíme na tenké a krátké proužky a vložíme do misky.
  2. Smícháme s půlkou lžíce česneku (prolisovaný či najemno nakrájený), půlkou lžíce sójové omáčky, půlkou lžíce medu, lžičkou sezamového oleje a půlkou lžičky sezamových semínek (klidně dejte i víc).
  3. Promícháme a necháme odležet, dokud jej nepotřebujeme.

TIP: Naložte si maso den předem. Pěkně se nasákne všemi chutěmi a bude odležené.




Vaření rýže

  1. Zde záleží na tom, kolik porcí děláte. Já tento recept uzpůsobila na cca 2 porce, tudíž uvaříme zhruba hrnek rýže.
  2. Rýži propláchneme ve studené vodě, dokud neprotéká čistá a průzračná voda.
  3. Vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme. Množství vody a délku vaření určíme podle návodu na obalu.





Příprava zeleniny

  1. Sójový výhonky vložíme do hrnce, přidáme 2 hrnky vody a půl lžíce až 1 lžíci soli. Přikryjeme a vaříme cca 20 minut na středním plameni. Poté je vytáhneme a odložíme. Zhruba půlku výhonků necháme ve vodě ve které jsme je vařili. Tento ,,vývar" využijeme jako polévku k bibimbapu.
  2. Špenát hodíme na minutu do vroucí vody a poté ho propláchneme studenou vodou, abychom zastavili proces vaření. Pak ho párkrát překrojíme. Já mám tentokrát baby špenát, ale poslouží jakýkoliv. Je i jedno, zda použijete čerstvý či mražený, ale čerstvý je lepší. Nakrájený špenát smícháme s půlkou lžičky česneku, půlkou lžičky sezamového oleje, čtvrtkou lžičky soli a půkou lžičky sezamových semínek. Položíme vedle sójových výhonků.
  3. Mrkev nakrájíme na tenké proužky a smícháme se špetkou soli. Necháme 5 až 10 minut vypotit.
  4. Papriku rozkrojíme, odstraníme semínka a všechny jiný ,,hnusy" (tím myslím ty bílý ,,věci" v paprice). Nakrájíme na proužky a odložíme.
  5. Cuketu nakrájíme na tenké proužky, smícháme se špetkou soli a necháme vypotit.
  6. Okurku nakrájíme na tenká kolečka a ty poté překrojíme, smícháme se špetkou solí a necháme vypotit.


TIP: Sójový výhonky koupíte téměř všude, já tyhle pořídila v Albertu.




Tepelná úprava

  1. Maso vytáhneme alespoň hodinu před přípravou, aby si odpočinulo. V bibimbapu se maso běžně podává syrový, protože se během jídla v dolsotu dodělá, ale pokud jako já preferujete hotové maso, tak čtěte dále.
  2. Maso zatáhneme na troše oleje a poté dle potřeby a dle druhu masa dusíme. Nemusí být úplně na 100% hotové, protože se v dolstou ,,dotáhne". Pokud maso nechcete dusit, tak jej stačí rychle osmažit.
  3. Pánev zahřejeme na středně vyšším plameni a na troše oleje osmažíme mrkev ze které jsme vymačkali přebytečnou vodu. Musí zůstat čerstvá a šťavnatá, ale přesto musí být trochu měkčí.
  4. Přebytečnou vodu vymačkáme z okurky a na troše oleje ji spolu se čtvrtkou lžičky česneku a trochou sezamového oleje osmažíme.
  5. Zahřejem trochu oleje, na pánev hodíme červenou papriku a lehce osolíme. Osmažíme.
  6. Z cukety vymačkáme přebytečnou vodu a na troše oleje ji osmažíme spolu s půlkou lžičky česneku, půlkou lžíce nakrájené jarní cibulky a trochou sezamového oleje, dokud trochu nezměkne.
TIP: Po každém použití pánve je potřeba ji otřít papírovou utěrkou.
TIP: Každou hotovou surovinu si odkládejte buďto na talíř a přikrývejte (pokud máte dolsot) anebo do trouby na cca 50°C, abyste ji udrželi v teple (v případě použití klasické mísy).





Tvoření bibimbapu

  1. Na spodek dolsotu (kameninová mísa) dáme trochu sezamového oleje.
  2. Do každé mísy rozdělíme rýži a navrch naskládáme vedle sebe zeleninu a maso. Přidáme i syrový žloutek.
  3. Mísu položíme na sporák a zahřejeme na středně vysokém plameni, dokud neslyšíme praskání, které vzniká díky sezamovému oleji a rýži, když se vytváří krustička. Necháme chvíli praskat, aby se udělala krusta z rýže.
  4. Sundáme z plamene, navrch dáme trochu pálivé pasty gochujang, posypeme sezamovými semínky a pokapeme trochou sezamového oleje.
  5. Polévku ze sójových výhonků zahřejeme, posypeme nakrájenou jarní cibulkou a podáváme s bibimbapem.
U normální misky je postup stejný, až na zahřívání a tvoření kruty. Můžete zvolit i volské oko.

TIP: Gochujang zakoupíte jak na internetu, tak v korejských potravinách.
TIP: Dolsot nejjednodušeji zakoupíte v korejských potravinách. Dá se koupit i na Amazonu, ale je zbytečně předražený.





Bibimbap se podává horký. Vše se v misce promíchá lžící a poté se jí. Vývar z výhonků se k němu zapíjí.



8 komentářů:

  1. Vypadá to opravdu krásně, ale to vajíčko mě tam trochu děsí. Každopádně ráda bych takové jídlo někde ochutnala :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není se čeho bát :) Pokud se dolsot zahřeje a vajíčko se pak promíchá se všemi surovinami, tak se v tom hned uvaří :) Syrový vajíčko jsem na tenhle způsob jedla už víckrát a vždy bez problémů. Pokud máš ale strach, tak není problém ho nahradit volským okem! :)

      Karolína & Korea v Česku

      Vymazat
  2. Taková jídla a hodně podobná ted hodně u lidí vidím, ale otázka, jestli bych do něčeho takového šla já sama, ale myslím, že zkusit se musí všechno a tak snad jednou! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Musím teda říct, že jako smíchané na to mám větší chuť, než když tam jsou vidět jednotlivé suroviny :D Ale teda ten syrový žloutek? To zrovna moc nemusím :D :) Koukám, že je to celkem pracné, to bych ani neřekla :O Každopádně to je aspoň polívka, ze které se člověk nají!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Syrový žloutek se v asijských zemích podává běžně :) Jakmile se totiž zamíchá do horkýho jídla, tak se udělá a tím pádem člověk nekonzumuje syrový vajíčko, ale uvařený :) Ano, korejská jídla jsou na přípravu složitější, ale jakmile v tom máš grip, tak to jde úplně samo :D
      A jinak je to hlavní jídlo, nikoliv polívka :)

      Karolína & Korea v Česku

      Vymazat
  4. To vypadá vážně zajímavě, ale i pracně :) Korejskou kuchyni jsem zatím neměla příležitost ochutnat, ale asijská kuchyně obecně mi většinou chutná :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mňam, presne podľa môjho gusta! Až som vyhladla! ✿

    Blog de la Licorne

    OdpovědětVymazat
  6. ooo můj bože, to vypadá úžasně <3

    OdpovědětVymazat